Image

Rólunk

z egyesület 1891-ben, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) javaslatára alakult meg Kolozsvárott, Erdélyrészi Kárpát-Egyesület néven. Annak ellenére, hogy az egyesület alakuló gyűlése január 11-én volt a városháza nagytermében, az alapszabályzat szerinti működését csak május 12-én kezdte meg.
1892–1948 között kiadta az Erdély című folyóiratot. 1902-ben nyílt meg az egyesület kezdeményezésére létrejött Kárpát-Múzeum, melynek gyűjteményében népzenei fonotéka és turisztikai szakkönyv- és térképtár kapott helyet. Az erdélyi turizmushoz kapcsolódóan számos kiadványt és képeslapot forgalmaztak.
1945-ben négy másik kolozsvári turistaegyesülettel fuzionálva Erdélyi Népi Kárpát-Egyesület (ENKE) néven folytatta működését, majd beolvadt az Országos Turisztikai Hivatal (Oficiul Național de Turism) szervezetébe. 1989 után újra megalakult.

01.

Fiatalos

Kisebbeknek es nagyobbaknak, fiataloknakm es fiatalosaknak, uj es kihivasokkal varjuk az EKE tagokat es szimpatizansokat.

  • Kerékpár
  • Turisztika
02.

Dinamikus

Mindig uj, mindig friss, mindig kihivas! Ugy klasszikus mint frissen felepitett turak, utvonalak varjak az erdeklodoket.

  • Megújuló túraterv
  • Gazdag programok
  • EKE Táborok
03.

Gondos

A biztonsag ugyanolyan fontos, mint az izgalmas turak. Igyekszunk jol szervezett tanfolyamokkal, honismerettel gyarapitani tagsagunk tudasat.

  • Klubélet
  • Tanfolyamok
  • Covid-19

Országos EKE

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület hármas jelszót tűzött zászlajára: természetjárás, honismeret, környezetvédelem, és ezeknek megfelelően tevékenykedik, alakítja értékrendjét, próbálja gazdagítani erdélyi kultúránkat.
Az országos Erdélyi Kárpát-Egyesületnek 17 tagszervezete van Erdély 13 városában és a Budapest melletti Budakeszin. Tagszervezeteink összesen mintegy 1500 tagot tömörítenek magukba.
Hegyeinken, dombjainkon, völgyeinken, falvainkon, természetes vagy épített örökségünkön végighaladó túráinkra mindenkit szeretettel várunk! Önkéntes túravezetőink hasznos információkkal látnak el mindenkit, sok titkot mesélnek el rólunk, bemutatják világunkat.
Honlapunkon is ezt tesszük. Útjelzők mutatják az irányt, képek, videók, írások segítenek tájékozódni egyesületi életünkben.
A gyönyörű tájainkról, lélegzetelállító hegycsúcsainkról, legendás településeinkről készült fotóink digitális albumokba kerülnek, s így mindenki számára hozzáférhetők lesznek. Híreink, túrabeszámolóink, térképeink, de programjaink, terveink, túrakiírásaink elérhetők egy közös felületen, akárcsak tagjaink, szimpatizánsaink. Kiadványaink digitálisan is böngészhetők, múzeumunk virtuálisan gyarapszik. Értékeinket digitális erődök védik.

Bővebben

Légy te is EKE tag!

A 2020-ban elfogadott új alapszabályzat szerint egyesületünknek lehetnek rendes tagjai, tiszteletbeli tagjai, támogató tagjai és ifjúsági tagjai. A IV. fejezet, 16. cikkelye alapján az egyesület rendes tagja lehet bármely felnőtt (18. életévét betöltött) személy, román vagy külföldi állampolgár egyaránt, aki előzőleg részt vett legalább három, a kolozsvári EKE által szervezett tevékenységen.

A tiszteletbeli és támogatói tagságra vonatkozóan a közgyűlésnek kell szavaznia a Vezető Tanács javaslata alapján. Ifjúsági tag lehet bármely 18 éven aluli kiskorú, aki részt vett legalább 3 EKE-tevékenységen.

EKE fiókok

Túrázás

Szeretnéd a szabadidődet a szabadban eltölteni: friss levegőn mindeközben különböző élményeket szerezni? Szeretnél megszabadulni a város nyüzsgő zajától? Esetleg nem vagy benne biztos, hogy milyen programot, esetleg kalandot válassz magadnak?

Tudnivalók

Kerékpár

A mozgás és a természet szerelmese? Akkor jó helyen jár! Jobb kiinduló pontot keveset találni, hiszen nálunk minden nehézségi szint megtalálható! Tekerjen a csendes és nyugodt dombságokon, az ezerszínű erdőkben!

Túraterv

Sziklamászás

A hegymászás vagy alpinizmus a magashegységi övezetben emelkedő hegycsúcsok megmászására irányuló szabadidős vagy sporttevékenység.Története hajnalán, a 18–19. században az alpinizmus a tűrő- és állóképességük határait megismerni vágyó kevesek nem mindennapi erőpróbájának számított.

Indulás!