>

Körtúra a Fehér-kövekhez és a Sasbérc (Lespezi) csúcsra

Körtúra a Fehér-kövekhez és a Sasbérc (Lespezi) csúcsra

2023. szeptember 30.
Táv kb. 15 km, szintemelkedés 750 m.

2023 Szeptember 30-án körtúrát szervezünk a Havasrekettyei Menyasszonyfátyol vizeséstöl a Fehér-kövekhez (hosszabb túra) és a Sasbérc/Lespezi csúcsra (rövidebb túra).

Indulás: Nagyváradról kisbusszal (28 férőhelyes) reggel 6:15-kor a Dacia Sugárúti (Rogériuszi) Profi buszállomásból és 6:30-kor a Gojdu Körösparti parkolóból. Személygépkocsikkal pedig mindenki egyénileg eldönti az idulás idejét.
Találkozás: 9:30 órakkor a Stanciu völgyi (Valea Stanciului) parkolóban, Havasrekéttyétöl 6 km-re, közel a Menyasszonyfátyol vizeséshez. A kocsikat itt fogjuk hagyni a parkolóban és innen kb fél óra gyaloglás után a vizeséshez fogunk érni és legkésöbb 10:30-kor fogunk elindúlni a túraútvonalra.

  • A Fehér-kövek körtúra:

Táv:                 kb. 15 km ; szintemelkedés kb. 750 m,
Besorolása:    közepesen nehéz,
Időtartam:      olyan 7 óra gyaloglás

Túraleirás: 9:30 kor találkozunk a Valea Stanciului parkolóban, innen kb. fél óra alatt a vizeséshez érünk, megcsodáljuk a vizesést és kicsi uzsonnázás után a kék ponttal jelölt túristaútvonalon elindulunk a Menedékház irányába. Majd pár kilóméter után a Valea Seacă völgyön végighaladva a sárga háromszög és a sárga ponttal jelölt túristaútvonalakat fogjuk követni.  Az útmentén vannak források és nagyon szép panorámákat fogunk látni úgy a Valea Seaca részen, ahonnan nagyon jól látszanak a Fehérkövek, mint fentről a sziklákról is ahonnan nagyon szép rálátás van a Vigyázó csúcsra és a völgyre. Kb. 18 – óra körül visszaérünk a parkolóba a kocsikhoz.

  • A Sasbérc (Vârful Lespezi):

Táv:                 kb. 6,5 km; szintemelkedés kb. 350 m,
Besorolása:    könnyű-közepes,
Időtartam:      olyan 3-4 óra gyaloglás.

Túrafelszerelés: túrabakancs, hátizsák, réteges öltözet, szeptember végén már lehül az idő a hegyekben, esőköpeny, túrabot, uzsonna, kevés viz mivel vannak források az uton.

Az időjárásjelentést figyelni kell. Esős időben a túrát elhalasztjuk egy másik időpontra, mivel fent a sziklák peremén nem biztonságos a járás ha a sziklák vizesek.

Buszköltség:    60 lej EKE tagoknak, 70 lej nem EKE tagoknak, 30 lej gyerekeknek,

Túravezető:    Birtalan Katalin,         
Jelentkezni:    a túravezetőnél  tel: 0040771692581.

Tarts velünk