Image

Túrázás

Alabb, a turaterv mellett honismereti es kornyezetvedlmi informciok si megtalalhatok.

Nehezsegi fokozatok

Nagyon könnyű gyalogtúra

Nagyobb séta amely gyakran kiépített útvonalon vezet vagy könnyű kirándulás valamilyen természeti látnivalóhoz. A szintemelkedés nem több mint 200 méter, a távolság maximum 5-8 km, de jellemzően inkább rövidebb.
Az útvonalat bárki könnyedén teljesítheti.

Könnyű gyalogtúra

Könnyű túra, amelynek időtartama 2-6 óra, a szintemelkedés maximum 600 méter, a távolsága pedig nem hosszabb 12-16 kilométernél. Minden egészséges ember teljesíteni tud egy ilyen nehézségű túrát, ami kellemes fáradtságérzetet okoz. Egészséges gyerekek és idősebbek is élvezhetik, mivel nem állítja őket teljesíthetetlen feladat elé.
Az útvonalak nem kiépítettek, de jól járhatóak. Tartalmazhatnak sziklás szakaszokat. Túrázási tapasztalat nem szükséges az ilyen nehézségű túrákhoz, de mindenképpen előnyt jelent. Túracipő használata viszont előírás a túra végigjárásához.

Közepesen nehéz gyalogtúra

Közepes nehézségű gyalogtúra, amelynek időtartama 4-8 óra, nem számítva a pihenőidőket. A szintemelkedés maximum 1000 méter, a túra távolsága legfeljebb 16-24 kilométer. Kivételes esetben lehet hosszabb is a túra, ha kisebb mértékű szintemelkedéssel párosul.
Az útvonal jól járható, de lehetnek sziklás szakaszok; egy-két alkalommal pedig olyan rövid kitett helyeket is érinthet az ösvény, ahol a tériszonyosoknak kicsivel jobban kell koncentrálniuk. Az útvonal lehet meredek, előfordulhatnak olyan rövid szakaszok is, ahol láncokba kell kapaszkodnunk, de a túra mindvégig teljesen biztonságos.
A túrák teljesítéséhez szükséges a túrázási tapasztalat, vagy ha ez hiányzik, akkor valamilyen sportmúlt vagy aktív életvitel.

Nehéz gyalogtúra

Nehéz túra, amelynek az időtartama a pihenőidőket nem számítva 6-10 óra, a szintemelkedés több mint 1000 méter és/vagy a távolság meghaladja a 24 kilométert.
Egy ilyen túra sikeres teljesítéséhez mindenképpen túrázási tapasztalat vagy rendszeres sport szükséges. Kellő kitartással minden átlagosan sportos résztvevő tud teljesíteni egy ilyen nehézségű túrát, de el fog fáradni. Az emelkedők meredekek, hosszúak, az útvonal tartalmazhat kitettebb sziklás szakaszokat is. A terep olykor technikás, a kezünket is használni kell az előrejutáshoz. Láncok, hosszú létrák, a sziklafalhoz erősített pallók segíthetik a mozgásunkat. Ezeknek az eszközöknek a használata megkívánja a tériszonytól való mentességet, a magabiztos mozgáskoordinációt és a lépésbiztonságot. Az útvonalak ugyanakkor lehetnek hosszú szakaszokon sárosak és csúszósak is.

Magashegyi nehéz gyalogtúra

Erőnlétileg rendkívül megterhelő, biztosított mászószakaszok és sziklás kapaszkodós terepek előfordulhatnak. Jelentős szintkülönbségek megtételére, magashegyi környezetre, és akár szélsőséges körülményekre is számíthatunk. A túratávok általában nagyon hosszúak. Az ilyen szintű útvonal teljesítése kiváló kondíciót és magashegyi tapasztalatot igényel. Megtételéhez megfelelő felszerelés szükséges. Túratáv: 15 km felett, szintkülönbség: 1500 m felett.
Kizárólag jó fizikai és mentális állapotú, gyakorlott túrázóknak ajánlott, akik részt vettek már magashegységi gyalogtúrákon, kellőképpen motiváltak és elszántak egy-egy túra sikeres teljesítéséhez.
Ha valaki ilyan utazásra szánja el magát, célszerű az indulás előtt felkészülnie: hosszú túrákkal vagy pedig olyan sporttal, ami kitartást igényel (futás, kerékpározás, úszás)

SAC

Nem minden túraútvonal egyforma - és ezért nem alkalmas minden túrázó számára. Az olyan tényezők, mint a felület, a szélesség, az állapot és az expozíció, jelentősen befolyásolják a nyomvonal alkalmasságát különböző embercsoportok számára.
A Német Alpesi Klub (DAV) és az Osztrák Alpesi Klub (ÖAV) a túraútvonalakat a következő kategóriákba sorolja:

  1. A völgyút (néha sárga, T1) széles, lapos, leesés veszélye nélkül. Általában cipőkkel lehet rajtuk járni. Az ösvényeket általában nem az Alpesi Klub jelzi és tartja karban, hanem a regionális vezetők.
  2. Az egyszerű hegyi utak (kék, T2) gyakran keskenyek és meredekek lehetnek. Nincsenek járataik, ahol az esés veszélye fenyeget. Erős cipők, valamint tájékozódási térképek ajánlottak.
  3. A közepes nehézségű hegyi utak (piros, T3) többnyire keskenyek és gyakran meredekek. A leesés veszélyével járó járatok lehetségesek rövid, rögzített járatokkal felváltva. A jó cipő és a tájékozódási térképek elengedhetetlenek, valamint az első tapasztalatok az alpesi terepen.
  4. A nehéz hegyi utak (fekete, T4T6) keskenyek, meredekek, és néhol fennáll a leesés veszélye. Gyakran biztosítani kell a biztonságos átjárókat és / vagy a könnyű mászó szakaszokat. A biztos lábfejűség és a magasságra való feltétlenül szükséges, valamint megfelelő cipő és tapasztalat az alpesi terepen.

Deutsche Alpenverein

Felkészülés

A túrázásban kevésbé jártas személyeknek ajánlatos kisebb távú és kevésbé kihívásokban gazdag túra útvonalat választani. Rövidebb, kevésbé intenzív túrák előtt nem szükséges komoly előkészület. Azonban hosszabb távolságú és nehezebb túraútvonalak bejárása előtt a tervezés és a fizikai felkészülés elengedhetetlen a biztonság érdekében.

EKE-tagság

A 2020-ban elfogadott új alapszabályzat szerint egyesületünknek lehetnek rendes tagjai, tiszteletbeli tagjai, támogató tagjai és ifjúsági tagjai. A IV. fejezet, 16. cikkelye alapján az egyesület rendes tagja lehet bármely felnőtt (18. életévét betöltött) személy, román vagy külföldi állampolgár egyaránt, aki előzőleg részt vett legalább három, a nagyváradi EKE által szervezett tevékenységen.

Ha az egyesület tagja szeretnél lenni, ki kell töltened a Tagfelvételi kérelem című űrlapot. Az űrlaphoz a következőképpen lehet hozzájutni: igényelhető az egyesület ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában, a honlapon közzétett nyitvatartási időben letölthető innen: Tagfelvételi kérelem

Részvételi szerződés

Részvételi feltételek: ... Elfogadta az Európai Gyalogtúra Szövetség – European Ramblers' Association (ERA) az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE)... Az erre vonatkozó szerződést a napokban írta alá az ERA és az EKE elnöksége.

Indulás!