Túraterv 2021

Túráink nehézségi foka

Nagyon könnyű gyalogtúra
Nagyobb séta amely gyakran kiépített útvonalon vezet vagy könnyű kirándulás valamilyen természeti látnivalóhoz. A szintemelkedés nem több mint 200 méter, a távolság maximum 5-8 km, de jellemzően inkább rövidebb.
Az útvonalat bárki könnyedén teljesítheti.

Könnyű gyalogtúra
Könnyű túra, amelynek időtartama 2-6 óra, a szintemelkedés maximum 600 méter, a távolsága pedig nem hosszabb 12-16 kilométernél. Minden egészséges ember teljesíteni tud egy ilyen nehézségű túrát, ami kellemes fáradtságérzetet okoz. Egészséges gyerekek és idősebbek is élvezhetik, mivel nem állítja őket teljesíthetetlen feladat elé.
Az útvonalak nem kiépítettek, de jól járhatóak. Tartalmazhatnak sziklás szakaszokat. Túrázási tapasztalat nem szükséges az ilyen nehézségű túrákhoz, de mindenképpen előnyt jelent. Túracipő használata viszont előírás a túra végigjárásához.

Közepesen nehéz gyalogtúra
Közepes nehézségű gyalogtúra, amelynek időtartama 4-8 óra, nem számítva a pihenőidőket. A szintemelkedés maximum 1000 méter, a túra távolsága legfeljebb 16-24 kilométer. Kivételes esetben lehet hosszabb is a túra, ha kisebb mértékű szintemelkedéssel párosul.
Az útvonal jól járható, de lehetnek sziklás szakaszok; egy-két alkalommal pedig olyan rövid kitett helyeket is érinthet az ösvény, ahol a tériszonyosoknak kicsivel jobban kell koncentrálniuk. Az útvonal lehet meredek, előfordulhatnak olyan rövid szakaszok is, ahol láncokba kell kapaszkodnunk, de a túra mindvégig teljesen biztonságos.
A túrák teljesítéséhez szükséges a túrázási tapasztalat, vagy ha ez hiányzik, akkor valamilyen sportmúlt vagy aktív életvitel.

Nehéz gyalogtúra
Nehéz túra, amelynek az időtartama a pihenőidőket nem számítva 6-10 óra, a szintemelkedés több mint 1000 méter és/vagy a távolság meghaladja a 24 kilométert.
Egy ilyen túra sikeres teljesítéséhez mindenképpen túrázási tapasztalat vagy rendszeres sport szükséges. Kellő kitartással minden átlagosan sportos résztvevő tud teljesíteni egy ilyen nehézségű túrát, de el fog fáradni. Az emelkedők meredekek, hosszúak, az útvonal tartalmazhat kitettebb sziklás szakaszokat is. A terep olykor technikás, a kezünket is használni kell az előrejutáshoz. Láncok, hosszú létrák, a sziklafalhoz erősített pallók segíthetik a mozgásunkat. Ezeknek az eszközöknek a használata megkívánja a tériszonytól való mentességet, a magabiztos mozgáskoordinációt és a lépésbiztonságot. Az útvonalak ugyanakkor lehetnek hosszú szakaszokon sárosak és csúszósak is.

Magashegyi nehéz gyalogtúra
Erőnlétileg rendkívül megterhelő, biztosított mászószakaszok és sziklás kapaszkodós terepek előfordulhatnak. Jelentős szintkülönbségek megtételére, magashegyi környezetre, és akár szélsőséges körülményekre is számíthatunk. A túratávok általában nagyon hosszúak. Az ilyen szintű útvonal teljesítése kiváló kondíciót és magashegyi tapasztalatot igényel. Megtételéhez megfelelő felszerelés szükséges. Túratáv: 15 km felett, szintkülönbség: 1500 m felett.
Kizárólag jó fizikai és mentális állapotú, gyakorlott túrázóknak ajánlott, akik részt vettek már magashegységi gyalogtúrákon, kellőképpen motiváltak és elszántak egy-egy túra sikeres teljesítéséhez. Ha valaki ilyan utazásra szánja el magát, célszerű az indulás előtt felkészülnie: hosszú túrákkal vagy pedig olyan sporttal, ami kitartást igényel (futás, kerékpározás, úszás)

SAC
Nem minden túraútvonal egyforma – és ezért nem alkalmas minden túrázó számára. Az olyan tényezők, mint a felület, a szélesség, az állapot és az expozíció, jelentősen befolyásolják a nyomvonal alkalmasságát különböző embercsoportok számára.
A Német Alpesi Klub (DAV) és az Osztrák Alpesi Klub (ÖAV) a túraútvonalakat a következő kategóriákba sorolja:

A völgyút (néha sárga, T1) széles, lapos, leesés veszélye nélkül. Általában cipőkkel lehet rajtuk járni. Az ösvényeket általában nem az Alpesi Klub jelzi és tartja karban, hanem a regionális vezetők.
Az egyszerű hegyi utak (kék, T2) gyakran keskenyek és meredekek lehetnek. Nincsenek járataik, ahol az esés veszélye fenyeget. Erős cipők, valamint tájékozódási térképek ajánlottak.
A közepes nehézségű hegyi utak (piros, T3) többnyire keskenyek és gyakran meredekek. A leesés veszélyével járó járatok lehetségesek rövid, rögzített járatokkal felváltva. A jó cipő és a tájékozódási térképek elengedhetetlenek, valamint az első tapasztalatok az alpesi terepen.
A nehéz hegyi utak (fekete, T4 – T6) keskenyek, meredekek, és néhol fennáll a leesés veszélye. Gyakran biztosítani kell a biztonságos átjárókat és / vagy a könnyű mászó szakaszokat. A biztos lábfejűség és a magasságra való feltétlenül szükséges, valamint megfelelő cipő és tapasztalat az alpesi terepen.

Részvételi feltételek

Minden túrázónak és tagnak rendelkeznie kell a személyazonosságát igazoló okmánnyal.

A résztvevőknek ajánlott rendelkezniük (legalább az utazás időtartamára) érvényes balesetbiztosítással, szükség esetén hegymászó és, vagy más extrém sportokra kiterjesztett, biztosítással.

A túrák ideje alatt, a balesetveszély és az egyéb kellemetlenségek elkerülése érdekében, a túravezetők utasításait be kell tartani!

A résztvevők mindegyike köteles a túravezetőket tájékoztatni eltitkolt betegségről, gyógyszerekről, melyek szedése befolyásolhatja cselekedeteit, vagy melyek gyógyszerallergiát okozhatnak.

Túráinkon a részvevőknek tilos a csoport elhagyása, a túravezető megelőzése ill. lemaradni a csoportot záró segéd túravezetőtől, előzetes értesítés nélkül. A csoport csak a túravezető/segéd túravezető jóváhagyásával lehetséges.

Kiskorúak csak szülő vagy közeli hozzátartozó, rokon vagy más felnőtt személy, kíséretében vehet részt a túráinkon, ha az illető felelősséget vállal érte.

Ittas vagy tudatmódosító szer hatása alatt álló személy részvétele eseményeinken szigorúan tilos!

Speciális esetekben a túravezető a túra meghirdetésekor bővebb felszerelés listát állíthat össze, amelynek megléte minden résztvevő esetében kötelező. A részvételhez szükséges eszközöket mindenki maga biztosítja és az ő feladata a felszerelés állapotának ellenőrzése.

A résztvevők bármilyen értéktárgyat vagy használati eszközt (mobil telefon, gps, fényképezőgép, stb.) csak saját felelősségükre hozhatnak az eseményeinkre. Azok elvesztéséből, megrongálódásából vagy megsemmisüléséből eredő károkért a szervezőt felelősség nem terheli.

A túrákon fénykép- és videofelvételek készülhetnek, melyeket a programok és egyesületünk népszerűsítésére az EKE – Nagyvárad  és partnerei, kiadványaikban és honlapjaikon (pl. Web, Facebook, Instagram, stb.) felhasználhatnak.

Amennyiben a túrán résztvevőnek kifogása van az ellen, hogy róla felvételek készüljenek, azt kérjük, írásban, a túra vagy más esemény megkezdése előtt jelezni szíveskedjék. Előzetes írásbeli jelzés hiányában a résztvevők fénykép- és videofelvételek készítéséhez történő hozzájárulását megadottnak tekintjük.

Túráinkon tilos a vadon élő növények és állatok begyűjtése, befogása. Kivételt képeznek a szedésre engedélyezett gombák és gyógynövények, a minimálisan szükséges mennyiségben.

Túráinkon tilos a zajkeltés, hangoskodás és minden olyan viselkedés, ami a túratársak és a természet nyugalmát megzavarhatja.

A tag és résztvevő joga és kötelessége a túrázás rendjének megsértőjét figyelmeztetni, az észlelt szabálytalanságokat, továbbá a rongálást és szennyezést hivatalos személynek, illetve szervnek (egyesület vezetősége, tagja, stb.) bejelenteni.

A túrázó tapasztalataival, tanácsaival segítse társait, mindenekelőtt a fiatalokat, a kezdőket és az ország más tájairól érkezett turistákat, valamint azokat, akik arra idős koruk vagy testi fogyatékosságuk miatt fokozottabban rászorulnak.

A túrázás helyszínét mindenki köteles maga után tisztán hagyni, a szemetet, egyéb hulladékot a kihelyezett szemétgyűjtőben elhelyezni.

A túrázó tekintse kötelességének a környezet védelmét, a környezetvédelmi munkában való részvételt.

Amennyiben a túravezetők úgy ítélik meg, hogy a jelentkezők, a fent említett felsorolás bármelyikének nem felelnek meg, azt a személyt jogukban áll, a túra megkezdése előtt kizárni!

Az a résztvevő aki a Részvételi feltételek-ben foglalt rendelkezéseket nem tartja be, azt fegyelmi felelősség terheli túl az esetleges hatósági eljáráson.

A túrán mindenki önszántából és saját felellőségére vesz részt.